· 

Churpi

In deze Blog neem ik u mee hoe de churpi wordt gemaakt en hoe die ook in europa wordt gemaakt. Dan niet van Yakmelk maar van koemelk. 

 

Waar komt de Churpi vandaan?

In de Himalaya regio van Nepal wordt al jaren op tradionele wijze Churpi gegeten. Deze traditionele kaas van yakmelk is vergelijkbaar met ricotta. 

De Churpi kaas wordt op 2 manieren gegeten,

 • zacht als bijgerecht samen met rijst 
 • hard gedroogd als voedzaam tussendoortje. 

Hoe wordt de Churpi gemaakt?

De Churpi's worden tradioneel gemaakt van Yakmelk. De yaks leven in de bergen van de Himalaya en worden op kleine schaal gehouden en gemolken. Van de yakmelk worden verschillende producten gemaakt zoals yakboter. Na het maken van de boter blijft de melk over die wordt gebruikt om de Churpi's van te maken. De melk wordt gekookt en het harde gedeelte van de melk wordt gescheiden van de vloeistof. De melk wordt dan in kaasdoek opgehangen om het water weg te laten lopen. Op dat moment is de zachte kaas gemaakt, deze wordt in een kaasdoek gewikkeld en al het vocht wordt er verder uitgedrukt en in de kaasdoek droogt de Churpi verder. Nadat het gedroogd is, wordt het in stukken gesneden en boven het vuur gehangen om verder te drogen en hard te worden. 

 

Waarom zou ik mijn hond een Churpi geven?

De Churpi's zijn natuurlijke hondensnacks waar de hond lang op kan kluiven/knagen. De Churpi wordt op traditionele wijze gemaakt op de manier dat deze geschikt is voor menselijke consumptie. Bij het proces van drogen komen geen chemicaliën kijken of conserveermiddelen of geur- kleur- of smaakstoffen. Door het lange drogen ontstaat er een taaie kluif. 

 

Hoe lang doet mijn hond dan precies met een Churpi?

 

Het is altijd lastig om aan te geven hoe lang een hond doet met een hondenkluif. Niet iedere hond is hetzelfde zeker niet als het op formaat aankomt inmiddels hebben we honden vanaf maatje chihuahua tot aan de Deense Dog en alles wat daar tussenin zit. Daarnaast zijn sommige honden hele fanatieke kluivers met veel kaakkracht terwijl andere honden het liefst rustig kluiven. Naast het feit dat iedere hond anders is, is de Churpi ook een natuurproduct waardoor er ook tussen de Churpi's zelf verschillen kunnen zitten in dikte en lengte (ze worden immers op gewicht verkocht). Probeer het uit dan weet je hoe lang je hond ermee doet.

 

 • Volkomen natuurlijk, heel voedzaam
 • Churpi verwijdert tandplak en houdt het tandvlees sterk en gezond
 • Onweerstaanbare smaak. Kaas is de nr. 1 bij veel honden
 • Een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen om de algehele gezondheid te ondersteunen
 • Lange levensduur, zeer duurzame kauwsnack
 • Vetarm
 • Gerookte geur, stinkt niet
 • De Churpi is door de bereidingswijze lactose arm, omdat tijdens het bereidingsproces de melkwei wordt verwijderd en dit het deel is wat lactose bevat.
 • Kies de juiste maat, als u een zeer gulzige grote hond heeft kiest u best voor een van de grootste maten

De gerookte smaak die aan de churpi van yakmelk zit doordat het in de buurt van vuur gedroogd wordt zit hier niet aan. Maar de kaassmaak die de honden geweldig vinden zit er wel aan.