· 

Leren kluiven

Welke kluiven zijn geschikt voor mijn hond. Doordat die zo gulzig is verslikt die zichzelf in kluiven dus het moet wel een grote kluif zijn. 

Mijn hond lust niks. 

Dit zijn zinnen die ik vaak te horen krijg. Maar heb je je hond leren kluiven? Een deel is instinctief maar een deel moet geleerd worden. Maar hoe doe je dat?

Elke pup leert dingen zodat die opgroeit tot een leuke stabiele hond. Maar vaak vergeten we het kluiven. We geven onze pup wel kluifjes maar laten de pup niet zien hoe die die kan opeten. Soms ervaart een pup ook stress om te kauwen omdat het kluifje zo lekker is maar kan ook zo afgepakt worden wat de spanning geeft. Waar we de pup meenemen naar puppy cursus en de pup leert wat je graag wil. Maar hoe zit dat met kluiven/kauwen? We gaan ervan uit dat de pup het wel weet. MAAR is dat zo? Nee je pup moet leren kluiven en kauwen. Ook hoe die niet zo gulzig hoeft te zijn. 

Sommige pups kunnen het prima zelf kluiven maar andere kunnen dat niet. 

Wat kan je doen zodat je pup leert kluiven?

- je houdt zelf het kluifje vast en laat je pup kennis maken met het kluifje. Laat je pup eraan snuffelen en pakken met de bek maar laat nog niet los. Beloon je pup door te zeggen dat die het goed doet. Wacht even tot je pup begint met kauwen op het kluifje. Super dat je pup dat doet. Kijk hoe je pup kauwt en zorg dat je lekker rustig bent zodat je pup ook rustig is. 

Dit herhaal je verschillende keren met verschillende kluifjes op verschillende momenten. 

Wil je dat je pup stopt ruil het kluifje dan voor iets lekkers. Het beste is om te oefenen met kluifjes die je pup gelijk kan opeten. Bijv een konijnenoortje, stukje huid etc. Is je pup al verder in het proces dan kan je de tijd steeds iets langer maken dat je pup kluift. Soms laat je het kluifje los zodat je pup zelf kan kluiven. Komt je pup terug dan kan je ervoor kiezen om toch "samen" te kluiven. 

- is je pup gewend dat het heel normaal is dat jij een kluifje vast hebt dan kan je het afwisselen. De ene keer doe je het samen de keer erop mag je pup alleen kluiven. Loop eens lang en geef je hond een snoepje en loop weer verder. 

Op die manier leert je hond dat het heel normaal is dat je in de buurt bent als je hond kluift. Dat er niks afgepakt wordt maar dat je hond lekker kan kluiven. Dat zorgt ervoor dat veel honden minder gulzig zijn met kluiven en de kans dat je hond zich verslikt kleiner is. 

Let wel altijd op als je hond kluift. 

Blijf het wel herhalen om af en toe de kluif vast te houden. Ook al je pup wat hardere kluiven gaat eten. Je kan dan ook goed zien welke kluiven je hond super lekker vindt. Bewaar de rust en kijk ook naar het moment waarop je je hond laat kluiven. 

 

Waarom is het eigenlijk goed om je hond te laten kluiven? Kluiven zorgt ervoor dat er hormonen vrijkomen in het lichaam van jouw hond. Die kalmeert en kan daardoor ontspannen. Dat is de reden waarom je het je pup moet leren om rustig te kunnen kauwen. Dan is het effect groter van het kluiven op de ontspanning. 

Die hormonen zijn nodig om er ook voor te zorgen dat de prikkels die eerder zijn binnengekomen te verwerken. Dus het totale stressniveau daalt door regelmatig kluiven. 

heb je vragen over kluiven en hoe te beginnen om je pup te leren kluiven mag je me altijd mailen info@k9snacks.nl